دوره تجربه محور مدیریت پروژه -۱۲
جلسه ۱۲ – مدیریت تجربه محور پروژه
دکتر پورمند :
بسم الله الرحمن الرحیم.
جلسه دوازدهم مدیریت تجربه محور پروژه ها رو ارائه می کنیم.
من یکی دو تا توضیح عرض کنم انشاالله بعد از اینکه E و P و C (که ما الان در بخش C هستیم) و بعد مالی رو تموم کردیم من مصادیق پروژه ها رو ان شاء الله شروع میکنم به توضیح دادن و سعی می کنم که مورد به مورد (کیس به کیس) در این ارتباط صحبت کنم.
نکته بعدی این هست که خب اون”روایت ثروت آفرینی و مدیریت حرفه ای” هم هست که من ان شاء الله به بخش میدکو که رسیدم بعد این دو تا ویدیو با هم ترکیب میشه و در قالب یک کلیپ تقدیم دوستان عزیز میشه.
خب در بخش C ما به بتن ریزی رسیدیم.
همون طوری که همه دوستان اطلاع دارن بتن هم تقسیم میشه به بخش های اصلی و بخش های جانبی و عمدتا بر اساس فرآیند باید بتن ریزی شکل بگیره و بیسیک تجهیزات باید انجام شده باشه.
نقشه های بیسیک و دیتیل و اجرایی هم آماده بشه تا بیاد در کارگاه، زمینه عملیاتی و اجرایی بگیره به خودش.
خب در اینجا با توجه به اینکه حجم بتن بالا هست پس باید یه مجموعه بچینگ هم وجود داشته باشه.
تیپ های مختلف سیمان ها و مخصوصا اختلاط درست سیمان و این اختلاط درست خیلی کمک میکنه به استحکام بتن ها چون قرار است روی اینها هم اسکلت بشینه و هم تجهیزات بشینه ، در از ابعاد و احجام مختلف و تمام این دقت ها باید در زمان بتن ریزی انجام بشه و بحث آرماتورها و دوخت آن.
در واقع من فکر میکنم که آرماتور ها هم انتخابش و هم همزمانی اش با بتن از موضوعات خیلی مهمیه که من همواره تلاش میکردم که در زمانی که آرماتورها میخواست نصب بشه یه جوری مثل بافتن میمونه.
یعنی یه مهارت خاصی میخواد و اون افرادی که دارن این کار رو انجام میدن اصلا اینکه بتونن برن حرکت بکنن در اون وسط و شاید این نکات ساده به نظر برسه اما واقعا ساده نیست.
یکی از مشکلات ما ایرانی ها این هستش که همه چیز رو ساده فرض میکنیم.
چون مهارت افراد که خیلی میره بالا وقتی یه عده ای نگاه میکنن فکر میکنن کاری نداره ولی من تلاش میکردم که برم حتی راه رفتنش.
اینکه پای آدم گیر نکنه یا از جهت HSE یا این کلاف ها بتونه خوب به هم دیگه دوخته بشه و این فوق العاده کار اساسی هست.
یه بخشی هم که من قبلا شاید فراموش کرده باشم اون بحث زلزله نگاری که اون مطالعاتی که در ژئوتکنیک انجام میشه این هم از موضوعات مهمه.
خب ما در بتن ریزی به تدریج از حجم به ظریف کاری میریم.
از عمق به سمت سطح زمین و بعد ارتفاع میریم.
قطعا زمان انجام هر یک از اینها زمان های متفاوتی است.
من خاطرم میاد در یکی از پروژه ها ،تلاش میکردم برم تا اون ارتفاع نهایی یا در اون عمق.
یکی از کسانی که همراه من بود میگفت تو برای چی این کار رو انجام میدی؟
گفتم دلیلش این هست که من وقتی میخوام صحبت کنم، وقتی میخوام راجع به زمانبندی صحبت کنم، خودم یه درکی داشته باشم نسبت به اینکه ما وقتی میخوایم بتن بریزیم اگر مثلا حجمی باشه مثلا هزار متر مکعب چقدر زمان میبره؟
حالا که میریم در ارتفاع این هزار مترمکعب چقدر زمان میبره و یک برداشت اشتباهی رو عموما مخصوصا مدیران پروژه یا بقیه هم که هستند تصور میکنند که اگر مثلا اونجا داد بزنند و و دستور بدهند مسائلشون حل میشه.
نه این اینطوری مساله حل نمیشه.
تک تک آدم ها باید نسبت مخصوصا مدیران پروژه باید درک داشته باشند نسبت به اون فعالیتی که میخواد انجام بشه. خب.
و همچنین بحث پداستال ها و خصوصا بتن ریزی تجهیزات. چون تجهیزات.
حالا ما داریم مثلا راجع به تجهیزات در مثلا در کنسانتره ها.
راجع به آسیاب های سگمیل.آسیاب های گلوله ای.
یا مثلا در بخش فولاد میخواهیم راجع به بتن ریزی تجهیزاتی مثل کوره های EIF یا کوره های قوس و کوره های پاتیلی و ریخته گری ها CCM تک تک اینها از نکاتی است که یا اگر میخواهیم یک سالنی رو اسکلتش رو انجام بدیم خب این کرین هایی که می خواد در اونجا حرکت کنه.کرین هایی (Crain) با ظرفیت ۲۰۰ تن، ۲۵۰ تن، صد و پنجاه تن.
این چون دائم باید در زمان بهره برداری در حال حرکت باشه هم محاسباتش و هم اجرا و هم کنترلش دقتهای به نظر من صد در صد میخواد و دقت های میلیمتری میخواد.
خب از طرفی هم ما در بتن ریزی در فصل گرما یه جوریه.در فصل سرما یه جوریه و من متوجه شدم عموما آدم ها و مخصوصا مدیران به این نکته توجه نمیکردند که ما یه زمانی میخوایم در فصل گرما بتن بریزیم، یه زمانی میخوایم در فصل سرما !شما انتظارتون از اون آدم هایی که دارن این کار رو انجام میدن باید انتظار درستی باشه.
نمیشه ما یه انتظاری رو داشته باشیم بعد بگیم خب تو چرا انتظار نادرستی داری؟ میگه خب من رئیسم و فقط کارم این هستش که مثلا دستور بدم و نهایتا اون در واقع پلتفرم هایی که تجهیزات میخواد روش قرار بگیره هم از جهت بتن و هم از جهت اسکلت.
اسکلت ها هم همینه.
از احجام درشت انجام میشه تا احجام ریز.
من زمانی که اسکلت یک پروژه مورد بررسی قرار میگرفت من یاد اسکلت انسان می افتادم.
انسان ها هم همینجورین.
یعنی ما استخوان هایی که این اسکلت رو دارن تشکیل میدن.
از ابعاد خیلی درشت تا ابعاد خیلی ریز.
و از طرفی هم این اسکلت بدن انسان انعطاف پذیری داره.
پس اسکلت یک سایت و یک پروژه هم باید از انعطاف لازم باید برخوردار باشه.
من فکر میکنم اینا همه دقت ها روش خیلی مهمه و سعی میکردم که این دقت ها رو بتونم منتقل کنم. هر چند.
باز یکی از ویژگی های ما ایرانی ها شاید همین این باشه که در موضوع خیلی ما دقت نمیکنیم و در بحث اسکلت اون کنترل جوش هاست .
چون همه ی این ها داره با هم دیگه اتصال پیدا می کنه.
پس سازندگان اسکلت ها من می رفتم این کارگاه هایی که اسکلت ها رو می خواستند بسازن می رفتم اون ها رو هم مورد بررسی قرار می دادم و همچنین در ارتفاع بحث اسکلت ها، نصبش.
HSE آن در فصل سرما و در فصل گرما و نهایتا تسلط منابع انسانی.
در همه این موضوعات فوق العاده مهمه که باید با دقت اون موارد رو دید.
انشاالله این بخش ها که تموم بشه من مصادیق رو مورد به مورد سعی می کنم با تصویر خدمت دوستان تقدیم کنم. خیلی متشکر
خلاصه و تحلیل متن جلسه ۱۲
این جلسه از جلسه دوازدهم ارائه مباحث «مدیریت تجربه محور پروژه ها» است که بر فاز C (ساخت) و به طور خاص بر بتن ریزی متمرکز است. جناب آقای دکتر پورمند با اشاره به تکمیل بخشهای E، P، C و مالی، وعده داده است پس از این مرحله، مصادیق عینی پروژه ها را به صورت موردی تحلیل خواهد کرد. همچنین، تلفیق دو « روایت ثروت آفرینی و مدیریت حرفه ای» و «مدیریت تجربه محور پروژه ها» در قالب کلیپی یکپارچه در “بخش میدکو” ارائه میشود.
نکات کلیدی بخش بتن ریزی:
- فرآیند اجرا:
- بتن ریزی به دو بخش اصلی و جانبی تقسیم میشود و نیازمند تکمیل نقشه های اجرایی، تجهیزات پایه (مثل بچینگ برای حجم بالای بتن)، و آماده سازی کارگاه است.
- انتخاب تیپ سیمان، اختلاط دقیق، و همزمانی نصب آرماتورها با بتن ریزی (مشابه بافندگی) از عوامل حیاتی استحکام بتن است.
- مطالعات ژئوتکنیک و ملاحظات زلزله نگاری به عنوان بخشی از الزامات ایمنی نباید فراموش شود.
- چالشهای مدیریتی:
- ساده انگاری در اجرا: به ویژه در نصب آرماتورها و رعایت اصول HSE که نیازمند مهارت و دقت بالا است.
- زمانبندی متفاوت در مراحل مختلف: بتن ریزی در ارتفاع یا عمق، زمان بیشتری نسبت به اجرای همان حجم در سطح میطلبد. مدیران پروژه اغلب این تفاوت را نادیده میگیرند و انتظارات غیرواقعی دارند.
- تأثیر شرایط جوی: بت نریزی در فصل گرما و سرما نیازمند تنظیم انتظارات از پیمانکاران و تعدیل روشهای اجراست.
- ملاحظات فنی ویژه:
- بتن ریزی فونداسیون تجهیزات سنگین (نظیر آسیابهای گلوله ای، کوره های قوس الکتریکی، و کرین های ۱۵۰ تا ۲۵۰ تنی) نیازمند دقت میلیمتری و محاسبات دقیق است.
- اسکلت بندی پروژه: مشابه اسکلت بدن انسان، ترکیبی از اجزای درشت و ریز است که انعطاف پذیری و استحکام همزمان را میطلبد. کنترل کیفیت جوشکاری و نصب اجزا در این بخش حیاتی است.
- نقد فرهنگی-اجرایی:
- گرایش به ساده انگاری فرآیندها (به ویژه در ایران) و بی توجهی به پیچیدگیهای فنی، یکی از چالشهای اصلی است.
- ضرورت درک عمیق مدیران از جزئیات فنی و زمانبندیها، به جای تکیه صرف بر دستورات کلی.
جمع بندی:
سخنران تأکید دارد که موفقیت در مدیریت پروژه های عمرانی مستلزم دقت عملیاتی، درک واقع بینانه از زمان و منابع، و تطبیق با شرایط محیطی است. وی قصد دارد در ادامه، مصادیق عینی پروژه ها را همراه با تصاویر آموزشی ارائه کند تا زمینه ای برای ارتقای نگرش حرفه ای در مدیریت فراهم شود.

مطالب مرتبط
دوره تجربه محور مدیریت پروژه- ۱۰
۱۰ بهمن ۱۴۰۳