سنگ مرمر
سنگ مرمر چیست؟
سنگ مرمر نوعی سنگ آهک دگرگون شده با کانی های رنگارنگ است که کلسیت اصلی ترین کانی تشکیل دهنده آن بوده که در طی فرآیند دگرگونی متبلور و درشت تر می شود. وقتی سنگ آهک در معرض فشار و حرارت زیاد قرار می گیرد، دگرگون شده و مرمر به وجود می آید. این نوع سنگ هم به صورت یکدست و هم با رگه هایی به رنگ های متنوع یافت می شود.
رگه هایی که در آن دیده می شود به دلیل ناخالصی هایی است که در سنگ آهک اولیه وجود داشته است. تنوع رنگی این متریال به دلیل وجود موادی مانند اکسید آهن، سیلیس، میکا، سرپانتین، گرافیت و مواد آهکی در ساختار آن می باشد. مرمر با رنگ هایی یافت می شود که در دیگر سنگ های طبیعی دیده نمی شود.
به دلیل مقاومت و زیبایی بی نظیر آن، معماران و طراحان داخلی برای لوکس تر جلوه دادن طرح های اجرایی خود از آن استفاده می کنند. این سنگ لوکس به دکوراسیون داخلی شکوه و جلال می بخشد و به دلیل استحکام بالا و جذابیت زیاد ارزش سرمایه گذاری در طراحی داخلی ساختمان را دارد.
نحوهی پیدایش سنگ مرمر
سنگ مرمر، یک نوع سنگ حاصل از دگرگونی سنگ آهک یا دولومیت است. زمانی که سنگ آهک تحت تاثر فشار و گرمای زیاد قرار میگیرد، مجددا متبلور میشود و بدین ترتیب سنگ مرمر بهوجود میآید.
مواد تشکیل دهندهی سنگ مرمر
کانی اصلی تشکیل دهندهی آن کلسیت است و رنگ سنگ با خلوص بالای آن (۹۹ درصد کربنات کلسیم)، یکدست سفید میباشد.
در مجسمهسازی از این نوع سنگ استفاده میشود. همچنین مرمر با خلوص بالا، شفاف بوده و نور را از خود عبور میدهد؛ به همین دلیل از این خاصیت آن در نورپردازی استفاده میکنند.این سنگ در مواردی با ناخالصیهایی همراه است که باعث تغییر رنگ اصلی آن میشود.
این ناخالصیها میتوانند اکسید آهن، سیلیس، میکا، سرپانتین و گرافیت و … باشند که سبب تشکیل سنگ مرمر در رنگهای مختلف- اعم از ارغوانی، خاکستری، قرمز، سبز، زرد و سیاه- میشوند.
رنگ سنگ مرمر
مرمر سنگی با رنگی روشن است. خلوص بیشتر آهک در این سنگ باعث سفیدی بیشتر آن میشود. وجود ناخالصیهایی نظیر رس، اکسیدهای آهن و یا مواد قیری باعث وجود رنگهای زمینهای یا رگههای رنگی آبی، خاکستری، صورتی، زرد یا سیاه در این سنگ میشود.
مزایای سنگ مرمر
- مرمر در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار مقاوم است و در برابر سرما و گرما و باران آسیب نمی بیند.
- این نوع سنگ قابلیت صیقل پذیری بالایی دارد و می توان آن را جلا داد.
- دارای سطحی درخشان است. دلیل این درخشندگی، نفوذ نور در سنگ و انعکاس آن توسط لایه های زیرین می باشد. در واقع نوعی انعکاس داخلی رخ می دهد. این سنگ نمونه مناسب برای سنگ آشپزخانه می باشد.
- گرما را جذب نمی کند و به همین دلیل سطح آن همیشه خنک است. استفاده از آن برای کفپوش ساختمان باعث خنک شدن فضا می شود.
- این متریال ضد آلرژی است و گرد و غبار را در خود نگه نمی دارد.
- نگهداری و تمیز کردن آن به راحتی انجام می شود و با یک دستمال مرطوب می توان آن را تمیز کرد.
- مرمر در دکوراسیون داخلی ساختمان، مجسمه سازی، ساخت کاشی مرمر و به عنوان دیوارپوش سرویس های لوکس به کار می رود.
معایب سنگ مرمر
- از دسته سنگ های متخلخل و نرم است و به راحتی در برابر مواد اسیدی واکنش نشان می دهد و دچار خوردگی می شود.
- قیمت سنگ مرمر در مقایسه با سایر سنگ هایی که در ساختمان سازی و دکوراسیون داخلی به کار می روند بالاتر است.
کاربردهای سنگ مرمر
این سنگ در عرصههای مختلفی کاربرد دارد. از این میان میتوان به چند دستهی اصلی ساختوساز ساختمانی، ساخت مصنوعات سنگی، مصرف خوراکی و صنایع تولیدی اشاره کرد.
سنگ ساختمانی مرمر
مرمر به عنوان یکی از سنگهای ساختمانی طرفداران خاص خود را دارد. قیمت این سنگ نسبت به دیگر انواع سنگهای ساختمانی بیشتر است. اما میتوان کیفیت آن را نیز به مراتب نسبت به سنگهایی نظیر تراورتن، مرمریت و گرانیت بیشتر دانست. کاربردهای ساختمانی مرمر عبارتند از:
- نمای بیرونی
- دیوار بین کابینتها
- کفپوش
- راهپله
- کانتر
- طراحی حمام
- دیوارپوش داخلی
ساخت مصنوعات سنگی به وسیله مرمر
همانطور که اشاره کردیم دیگر کاربرد این سنگ در ساخت انواع مصنوعات سنگیست. از این بین میتوان به مواردی نظیر آبنما سنگی، پایه آیفون سنگی و همچنین انواع مجسمهها و المانهای تزئینی ساختمان اشاره کرد. موارد دیگر:
- میز قهوهخوری
- لامپ تزئینی
- میز
کاربرد دارویی و صنعتی مرمر
شاید خواندن این تیتر شما را دچار تعجب کرده باشد. اما این موضوع حقیقت دارد. پودر این سنگ برای افرادی که مبتلا به ریفلاکس اسید یا سوء هاضمه هستند مفید است. از دیگر کاربردهای پودر مرمر میتوان به استفاده از آن به عنوان مادهی رنگی، مادهی پرکننده در رنگ، سفیدکاری، بتونه، پلاستیک، دوغاب، مواد آرایشی، کاغذ و … را مثال زد. البته این کاربرد تنها در سنگهای مرمر بسیار سفید و خالص مشاهده میشود.
همچنین از این سنگ برای خنثیسازی اسید در صنایع شیمیایی نیز استفاده میشود.
مطالب مرتبط
کاتد مس؛ کاربرد، فرآیند تولید و انواع
۵ خرداد ۱۴۰۰پوکه معدنی و صنعتی
۵ خرداد ۱۴۰۰گندله؛ خواص، مواد اولیه تولید و روش تولید
۵ خرداد ۱۴۰۰پلی یورتان؛ کاربردها و خواص
۴ اسفند ۱۳۹۹کک متالورژی چیست؟
۲۰ بهمن ۱۳۹۹پتاس؛ کاربردها و روش تولید
۲۰ بهمن ۱۳۹۹