پلاریزاسیون افقی چیست؟
پلاریزاسیون افقی (IP) یک روش تصویربرداری ژئوفیزیکی است که برای شناسایی بارگذاری الکتریکی مواد زیرسطحی مانند سنگ معدن استفاده می شود.
در ابتدا توسط کنراد شلومبرگر هنگام اندازه گیری مقاومت سنگ کشف شد.
روش بررسی شبیه توموگرافی مقاومت الکتریکی (ERT) است ، به این صورت که جریان الکتریکی از طریق دو الکترود به سطح زیرین منتقل می شود و ولتاژ از طریق دو الکترود دیگر کنترل می شود.
پلاریزاسیون افقی روشی ژئوفیزیکی است که به طور گسترده در اکتشافات معدنی و عملیات معدن استفاده می شود. مقاومت و روشهای IP اغلب در سطح زمین با استفاده از چندین سایت چهار الکترود اعمال می شود. در یک نظرسنجی IP ، علاوه بر اندازه گیری مقاومت ، ویژگی های خازنی مواد زیرسطحی نیز تعیین می شود. در نتیجه ، بررسی های IP اطلاعات بیشتری در مورد تغییرات مکانی در سنگ شناسی و شیمی سطح دانه ارائه می دهد.
بررسی IP را می توان در حالت دامنه زمان و دامنه فرکانس انجام داد:
در روش قطبش ناشی از دامنه زمان ، پاسخ ولتاژ به عنوان تابعی از زمان پس از خاموش یا روشن شدن جریان تزریق مشاهده می شود.
در حالت قطبش ناشی از دامنه فرکانس ، یک جریان متناوب با فرکانسهای متغیر به زمین تزریق می شود. تغییر فاز ولتاژ برای ارزیابی طیف امپدانس در فرکانس های مختلف تزریق اندازه گیری می شود که معمولاً به آن IP طیفی گفته می شود.
روش IP یکی از پرکاربردترین تکنیک ها در اکتشافات معدنی و صنعت معدن است و در بررسی های هیدروژئوفیزیک ، تحقیقات محیطی و پروژه های مهندسی ژئوتکنیک کاربردهای دیگری نیز دارد.