مقدمه
در این مطلب به مانیتورینگ معادن بوسیله رادار و معرفی یک رادار می پردازیم:
یکی از مهمترین چالشها در معادن روباز، حرکت شیب و ریزش دیوارهها میباشد که البته امری اجتنابناپذیر میباشد، اما با تدابیر و بهکارگیری فنّاوریای نوین میتوان خسارات ناشی از این ریزش را به حداقل رساند. طبق تحقیقات موسسه بینالمللی NIOSH، حوادث مربوط به ناپایداری شیب معادن مسئول ۱۲ درصد از تلفات جانی و مالی در معادن آمریکا از سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۳ بوده است. لذا رفتارنگاری حرکات شیب که به اصطلاح مانتیورنیگ معروف است، نقش بسزایی در کنترل خطرات مربوطه داشته و همچنین اطلاعات مفیدی را برای طراحی و پایدارسازی فراهم میسازد.
روشهای رفتارنگاری معادن پیشرفت چشمگیری داشته و در حال حاضر استفاده از رادار کاملترین و پیشرفتهترین متد رفتار نگاری میباشد که دستاوردهای حائز اهمیتی نیز داشته است که به عنوان مثال میتوان از نقش رادار در پیشبینی ریزش معدن بینگهام در سال ۲۰۱۳ یاد کرد که با وجود حجم عظیم ریزش (بیش از ۱۳۰ میلیون تن) هیچ گونه خسارتی به کارکنان و تجهیزات وارد نشد.
کشور ما نیز از تلفات در امان نبوده و در معادن مختلف کشور ریزشها و تلفات زیادی ایجاد شده است. به عنوان مثال در مهر ماه سال ۱۳۸۵ در معدن انگوران ریزش کلی رخ داد و طی آن حدود ۲۵ میلیون تن باطله آهکی به سمت داخل معدن سرازیر شد، به گونهای که بخش عمده مواد پرعیار آماده استخراج، در زیر این توده قرار گرفت. مدت زمان قریب سه سال، ریزش برداری صورت گرفت تا معدن به شرایط قبل از ریزش برگردد، این ریزش عملاً منجر به از کار افتادگی بخشی از معدن شد که منجر به زیان اقتصادی زیادی در این معدن گردید همچنین میزان تولید معدن به میزان قابل توجهی کاهش یافت، به این علت که بخشی عظیمی از انرژی معدن صرف تخلیه و ریزش برداری قرار گرفت.